Flutter: Googles smarta cross-platform utveckling Flutter: Googles smarta cross-platform utveckling

Flutter: Googles smarta cross-platform utveckling

AV Henning Byø

Har du hört talas om Flutter? Om inte, är det förståeligt eftersom den publicerades för första gången i maj 2017. Det är på många sätt en ny teknik där Google har byggt ett gränssnitt för mobilt UI (user interface) för att skapa högkvalitativa native appar.

Det är en smart plattformslösning med öppen källkod som fungerar med befintlig native appkod. Google har gjort det enkelt att skapa appar snabbare och utan samma tvärplattformsbegränsningar.

Cross-platform utveckling för iOS och Android appar

Flutter är en smart plattformslösning för att utveckla appar för både Android och iOS. Den tillåter dig att bygga en app som fungerar för båda plattformarna. Detta ger en kortare utvecklingstid till en lägre kostnad.

Cross platform-utveckling för iOS och Android-appar har många positiva effekter. Det gör det möjligt att utveckla mobilappar på ett enklare sätt utan att släppa kontrollen över ramverket.

Fördelar med Flutter

1) Snabbare utveckling - Den skapar möjlighet till snabbare utveckling, där Flutters hot reload gör det enkelt att arbeta med gränssnittet, lägga till funktioner och korrigera misstag.

2) Modernt mobilt ramverk - Det är ett modernt och mobilt ramverk, vilket gör det enklare att bygga en användarvänlig app med ett bra gränssnitt. Detta via smidig tillgång till design, effekter, API, etc.

Lite om kodspråket

För avancerade och mer tekniskt kunniga läsare är Flutter skrivet i Dart och Skia Graphics Engine. Dessa två tekniker kompileras sedan till ARM och x86-kod som en IPA och APK-release.

Vad är Dart?

Dart är också ett kodspråk av Google som gör att Dart-mobilappar kan köras direkt i operativsystemen iOS och Android. Det skapades bland annat eftersom Google ville ha ett bättre kodspråk än Javascript för att skriva server- och frontendkod.

Dart utveckling

Med Dart har de skapat ett kodspråk som semantiskt passar in i Javascript och det betyder att Dart kan kompilera till Javascript. Kodspråket är både enkelt och produktivt, vilket är viktigt då man faktiskt programmerar i Dart när man utvecklar en app i Flutter. Flutter fungerar bara underliggande som ett bibliotek av Dart-klasser. All frontendkod är skriven i Dart och inte i HTML eller CSS.

Så eftersom det är färdigutvecklat, använder Flutter Dart och inte Javascript.

Vad är SKIA?

Skia är ett open source 2D grafiskt bibliotek som innehåller gemensam API som fungerar tvärs över programmeringsplattformar. Skia fungerar som en grafisk motor för Google Chrome, Android, Firefox och många fler.

Skia

Vad säger Google om Flutter?

Vid Goto-konferensen på Bella Center i Köpenhamn gjorde Kasper Lund från Google ett uttalande om Flutter. Enligt hans åsikt är Flutter generellt en bättre miljö att utveckla applikationer i än med befintliga alternativ.

Flutter är visserligen inte det enda alternativet, med lösningar som Xamarin och Cordova, men helt säkert det bästa i mina ögon. Särskilt med tanke på att arbetet med gränssnittet (UI) blivit mycket smidigare.

Henning Byø
AV Henning Byø
Utvecklingsansvarig på Bluebell

Jag har arbetat med utveckling och IT-projekt i mer än 15 år. Både med enkla och större, avancerade utvecklingsuppdrag. Tidigare har jag arbetat med flera olika framework-system, men Laravel är min klara favorit.