Flutter: Googles smarta cross-platform teknologi för apputveckling Flutter: Googles smarta cross-platform teknologi för apputveckling

Flutter: Googles smarta cross-platform teknologi för apputveckling

AV Henning Byø

Har du hört talas om Flutter? Om inte, är det förståeligt eftersom den publicerades för första gången i maj 2017. Det är på många sätt en ny teknik där Google har byggt ett gränssnitt för mobilt UI (user interface) för att skapa högkvalitativa native appar.

Det är en smart plattformslösning med öppen källkod som fungerar med befintlig native appkod. Google har gjort det enkelt att skapa appar snabbare och utan samma tvärplattformsbegränsningar.

Korsplattformsutveckling för iOS och Android appar

Flutter är en smart korsplattforms lösning för utveckling av appar för både Android och iOS. Det ger dig möjlighet att bygga en app för båda plattformarna. Det resulterar i kortare utvecklingstid och färre kostnader.

Korsplattformsutveckling för iOS och Android appar medför många positiva fördelar. Det gör det lättare att utveckla mobilapplikationer på ett enklare sätt utan att förlora kontrollen över ramverket.

Fördelar med Flutter

1) Hurtigere udvikling - det är möjligheten till snabbare utveckling, där Flutters hot reload gör det enkelt att arbeta med användargränssnittet, lägga till funktioner och felsöka.

2) Moderne mobilt framework - det är deras moderna och mobila ramverk som gör det mer rakt fram att bygga en användarvänlig app med en snygg användargränssnitt. Detta via enkel tillgång till layouter, effekter, API:er mm.

Lite om kodspråket

För de mer nördiga och tekniskt kunniga läsarna är Flutter skrivet i Dart och Skia Graphics Engine. Dessa två teknologier kommer sedan att kompileras till ARM- och x86-kod som en IPA- och APK-release.

Vad är Dart?

Dart är också ett kodspråk från Google, som gör att Dart-mobila appar kan köras direkt i iOS- och Android-styrsystemen. Det skapades bland annat eftersom Google ville ha ett bättre kodspråk än Javascript för att skriva server- och frontendkod.

Dart udvikling

Med Dart har de skapat ett kodspråk som semantiskt passar in i Javascript och det betyder att Dart kan kompilera till Javascript. Ett kodspråk som är både enkelt och produktivt, vilket är viktigt, för när du utvecklar en app i Flutter, programmerar du faktiskt i Dart. Flutter fungerar bara som ett bibliotek med Dart-klasser. All frontend-kod är skriven i Dart och inte HTML eller CSS.

Så för att vara helt tydligt, använder Flutter Dart och inte Javascript.

Vad är Skia?

Skia är ett öppen källkod 2D-grafikbibliotek som innehåller gemensamma API:er som fungerar över programvaruplattformar. Skia fungerar som en grafisk motor för bland annat Google Chrome, Android, Firefox och många fler.

Skia

Vad säger Google själva om Flutter?

På Goto-konferensen på Bella Center uttalade Kasper Lund från Google sig om Flutter. Enligt hans uppfattning är Flutter generellt en bättre miljö för att utveckla plattformsoberoende appar än de befintliga alternativen.

Det är visserligen inte det enda alternativet, med lösningar som Xamarin och Cordova, men definitivt det bästa i mina ögon. Särskilt eftersom arbetet med användargränssnittet (UI) är mycket mer rakt på sak.

Henning Byø
AV Henning Byø
Utvecklingsansvarig

Jag har arbetat med utveckling och IT-projekt i mer än 15 år. Både med enkla och större, avancerade utvecklingsuppdrag. Tidigare har jag arbetat med flera olika framework-system, men Laravel är min klara favorit.