Google I/O 2019 konferens - Vad är nytt? Google I/O 2019 konferens - Vad är nytt?

Google I/O 2019 konferens - Vad är nytt?

AV Henning Byø

Google I/O-konferensen hölls i Kalifornien från 7 till 9 maj 2019. Det fanns många nyheter på agendan och guldkorn att ta med sig.

Det var i synnerhet fyra saker under konferensen som fick stort intresse och var spännande nyheter inom flera av de teknologier vi arbetar med på Bluebell.

Kotlin - det primära programmeringsspråket för Android

Google kom med intressant information om Kotlin, som bekräftar att du borde överväga denna teknik om du funderar på att bygga en native Android-app.

Här är det officiella meddelandet från Google, översatt till svenska:

“Android-utvecklingen kommer i första hand att prioritera Kotlin. Många nya Jetpack APIer och funktioner kommer att släppas till Kotlin först. Nya projekt rekommenderar vi att utveckla i Kotlin. Kod som skrivs i Kotlin innebär ofta mycket färre kod för dig - färre kod att skriva, testa och underhålla.”

Kotlin är 100% kompatibelt med programmeringsspråket Java, så det är definitivt också vår rekommendation att välja Kotlin. Även om du har en avancerad Java-app, kommer det att vara möjligt att få den ombyggd steg för steg.

Flutter - lansering av version 1.5

För utvecklarkonferensen I/O 2019 lanserade Google Flutter version 1.5 och nyheten är att Flutter nu är en multiplattform som stödjer både webb, desktop, mobil och embedded enheter. Det bör dock noteras att webbdelen (Hummingbird) ännu inte har lanserats i en stabil version.

Flutters mission är att bygga det bäst ramverket (framework) för att utveckla läckra användarupplevelser för alla bildskärmar och enheter.

Det är snabbt marcherat för Flutter, som ständigt presenterar nyheter, medan alternativa cross plattformsutveckling som React Native tycks ligga efter.

Flutter

Material Design - Nya features lanserade

Flera nya funktioner presenterades av Material Design, som ger möjlighet att göra gränssnittet mer unikt och med bättre anpassningsalternativ för ditt varumärke och din design. Följande specifika riktlinjer har lanserats:

  • + Enklare att ställa in dark themes.
  • + Bygg ditt eget Material designtema.
  • + Specifika tekniker för hitta objekt och streckkodssökning.
  • + Ljudfiler för notifikationer, alarm och mer.

Playstore - Lättare att uppdatera din app

Google har gjort det enklare att uppdatera din app i Playstore via en ny uppdateringsfunktion i appen som fungerar via API. Två alternativa flöden för API:

  • + The immediate flow: Användaren ska ladda ner och uppdatera appen, innan appen ska användas.
  • + The flexible flow: Tillåter att användaren hämtar uppdateringen, men fortsätter att använda appen.
Ny in app-uppdateringsfunktion

Sammantaget en riktigt spännande konferens med många nya möjligheter och bra funktioner.

Henning Byø
AV Henning Byø
Utvecklingsansvarig

Jag har arbetat med utveckling och IT-projekt i mer än 15 år. Både med enkla och större, avancerade utvecklingsuppdrag. Tidigare har jag arbetat med flera olika framework-system, men Laravel är min klara favorit.