Google lanserar Flutter 1.2 Google lanserar Flutter 1.2

Google lanserar Flutter 1.2

AV Henning Byø

Google lanserade nyligen Flutter version 1.2 på Mobile World Congress. Vi har länge varit väldigt mycket glada över möjligheterna till Flutter som en plattformslösning för att utveckla appar, där den mobila användargränssnittet gör det lättare att bygga läckra och native gränssnitt för Android och iOS.

Flutter 1.2 har släppts efter ett antal tester av tidigare versioner som gjordes innan lanseringen av version 1.0 i december 2018. Nu finns det tillagda förbättrade alternativ och verktyg.

De fyra primära områdena för Flutter 1.2:

  • + Förbättrad stabilitet, prestanda och kvalitet i kärn frameworket.
  • + Finjusteringar av den visuella finishen och funktionerna i widgets.
  • + Det finns fler efterfrågade funktioner från kunder, t.ex. in-app betalningar.
  • + Nya webbaserade verktyg har lagts till för Flutter-utvecklare.

Flutter är skapad för t.ex. att konkurrera med Facebooks React Native, där den kombinerar den goda prestationen som är känd från native appar med en snabbare utvecklingsprocess.

Flutter har utvecklats i programmeringsspråket Dart från Google och det leder oss till Dart DevTools, som också presenterades på kongressen.

Dart DevTools - nya utvecklingsverktyg för Dart

Ett antal nya webbaserade utvecklingsverktyg, även kända som Dart DevTools, presenterades också för att hjälpa Flutter-utvecklare att bättre felsöka och analysera appar. Det ger en bra grund för att kunna skapa ännu bättre lösningar med Flutter-tekniken.

Dart DevTools innebär följande alternativ:

  • + En widget inspektör som låter dig visualisera och utforska Tree Hierarchy som Flutter använder för rendering.
  • + En tidslinjevisning som hjälper dig att diagnostisera din applikation på ett frame-by-frame nivå, identifiera rendering och beräkningsarbete som kan orsaka ‘jank’ i appen.
  • + En fullständig debugger på källnivå som låter dig granska koden och ställa in breakpoints.
  • + En logg som visar aktiviteten som du kan få från din applikation, nätverk och framework.

Med Dart DevTools kommer Google att skapa ett förstklassigt komplett verktyg för Flutter-utvecklare och det ser vi mycket fram emot. Särskilt för att de nyligen presenterade Hummingbird, vilket gör att cross-plattformslösningen Flutter samtidigt kan fungera på webben.

En kort intro till Hummingbird

Hummingbird är ett nytt projekt från Google som gör det möjligt för Flutter-lösningar att fungera på webben. Med andra ord kan du utveckla en lösning som både kan visas i Android, iOS och Webb - samtidigt.

Det är banbrytande på många sätt, eftersom cross-plattformslösningar vanligtvis inte brukar fungera som en webbplats. Vi är därför mycket positiva och redan nöjda över att arbeta med Flutter.

Henning Byø
AV Henning Byø
Utvecklingsansvarig

Jag har arbetat med utveckling och IT-projekt i mer än 15 år. Både med enkla och större, avancerade utvecklingsuppdrag. Tidigare har jag arbetat med flera olika framework-system, men Laravel är min klara favorit.