App från idé till utveckling App från idé till utveckling

App från idé till utveckling

AV Henning Byø

Det finns många som går och funderar på att utveckla en app, men att påbörja arbetet kan vara krävande. Det finns många aspekter, element och funktioner som måste beaktas innan man är redo att ta nästa steg.

Det första steget är att ha en bra idé, men efter det måste idén formas så att den går att genomföras på det sätt som du föreställt dig och att den matchar dina ekonomiska förutsättningar.

Vad som gör din app-idé speciell

Det finns stor konkurrens på marknaden, så det är viktigt att du vet vad som är speciellt med din app-idé. För att lyckas med appen krävs det vanligtvis att den sticker ut ur mängden. Åtminstone om den är ämnad för konsumentmarknaden.

Om appen är till för internt bruk i företaget är det en helt annan sak. Här bör fokus ligga på de behov dina anställda har och hur appen kan hjälpa till att effektivisera och förbättra arbetsuppgifterna.

Börja överväga dessa 3 frågor

Vad ska appen användas till?

En av de första nyckelfrågorna är vad appen ska användas till. Ju mer detaljerad du kan beskriva funktioner, funktioner, design önskemål, vilka sidor den ska innehålla och hur de ska byggas, desto mer exakt kan du skriva kravspecifikationen.

Kravpecifikationen är "körguiden" för utvecklingsarbetet och utan riktning är svårt att hitta rätt väg. Så ju mer exakt körriktning du anger desto bättre är chansen att komma i tid och utan extra bensinkostnader. Detsamma gäller för apputveckling.

Se hur du gör en kravspecifikation här.

Arbetsflöde

En bra start kan vara arbetsflödet för applikationen. Genom att rita appens element, layout och struktur, inklusive viktiga funktioner, blir det lättare att förstå flödet.

Samtidigt hjälper arbetsflödet till att vässa idéen och få en struktur som fungerar. Gör enkla skisser för de olika sidorna i appen med placeringar av objekt och beskrivning av relevanta funktioner och features.

Vi rekommenderar att du fokuserar på de viktigaste funktionerna i den första versionen för att hålla det enkelt. Ju fler funktioner du måste ta med, desto dyrare blir det och ju längre tid tar det att nå ut på marknaden. Och det gäller oavsett vem du anlitar.

Ska det vara en native eller webbapp?

Nästa fråga är om det ska vara en native app eller webbapp. Om det inte känner till skillnaderna kan du läsa mer i vår översikt på vår sida om app-utveckling.

Det finns för- och nackdelar med båda lösningarna, så det beror till stor del på dina behov och budget för utvecklingen. Ändå är det bra att göra valet tidigt i processen.

Om du behöver råd och vägledning om vad du ska välja, är du alltid välkommen att kontakta oss för att prata om möjligheterna.

Ska appen utvecklas för både Android och iOS?

Den tredje nyckelfrågan är huruvida applikationen ska utvecklas för både Android och iOS. Google och Apple har sina egna operativsystem, som tyvärr inte kommunicerar med varandra.

Så det krävs att man utvecklar appen för både Android och iOS, om det är vad du föredrar. Återigen beror det mycket på dina behov och budget. Det kommer alltid att vara dyrast att utveckla appen på båda plattformarna, så du kan överväga att börja med en plattform om budgeten är begränsad.

Det vanligaste är att utveckla applikationen för båda systemen, vilket vi också rekommenderar, eftersom man annars avstår från en betydande del av marknaden och dess användare. Om du ändå väljer att nöja dig med en plattform bör det främst vara av ekonomiska skäl.

Använd din utvecklare som bollplank

Det är en bra idé att använda sin utvecklare som bollplank, eftersom processen från app-idé till påbörjad utveckling kan ta tid.

Detta kommer att bidra till att klargöra följande nyckelområden:

  • + Vilka egenskaper borde finnas med och vilka som är ett måste.
  • + Hur designen ser ut och om den matchar dina förväntningar.
  • + Hur du skapar en användarvänlig app.
  • + Hur man gör idéen och konceptet ännu bättre.

DET INLEDANDE MÖTET

Vid första mötet med din app-utvecklare kan du förklara dina idéer, tankar och frågor samt få kunskap om hur man skapar en bra och användarvänlig applikation.

Vid mötet sätts ramarna för projektet och förväntningarna anpassar till prisnivå, funktioner och omfattning av uppdraget. En efterföljande kravspecifikation ger dig möjlighet att få ett exakt pris och tidslinje för utvecklingsarbetet.

Du kan läsa om den normala arbetsprocessen här för att få en närmare inblick i de olika stegen.

2 tips du kan ta med dig

Vi avslutar med 2 tips som du kan ta med dig längs vägen.

1) Målgrupp - Kom ihåg att målgruppen påverkar hur designen ska se ut. Tänk därför igenom vilka segment du vill nå. Det kan vara ålder, intressen, utbildningsnivå etc.

2) Vad gör dina konkurrenter? - Det kan vara en bra idé att ha koll på vad dina konkurrenter med liknande appar gör. Både goda och dåliga saker. På så sätt kan du ta det bästa och se var du eventuellt vill genomföra eller utelämna.

Bluebell har specialiserade utvecklare

Bluebell har specialiserade Flutter utvecklare för både Android och iOS, så det spelar ingen roll vilken plattform du väljer. Vi kan hjälpa dig oavsett vilken typ av app du vill få utvecklad.

Om du har en bra appidé, låt oss prata om möjligheterna. Vi kan snabbt ge dig en grov indikation på omfattning och prisbild.

Vi hoppas att du har tagit ett steg längre med din appidé. Bluebell är alltid redo att hjälpa dig om du vill gå vidare med utvecklingen.

Henning Byø
AV Henning Byø
Utvecklingsansvarig

Jag har arbetat med utveckling och IT-projekt i mer än 15 år. Både med enkla och större, avancerade utvecklingsuppdrag. Tidigare har jag arbetat med flera olika framework-system, men Laravel är min klara favorit.