Behöver du få utvecklat en ny hemsida och överväger om du ska välja Laravel, Wordpress eller Joomla? Det är ett stort övervägande och beror mycket på dina individuella behov.
Wordpress är verkligen en bra lösning om du har ett mindre företag som letar efter en billig lösning och tror att företaget har långsam tillväxt. Men om du har ett större företag där säkerhet, snabbhet och skräddarsydda lösningar gör skillnad, borde du definitivt välja Laravel. Se varför här.
Skäl till varför du bör välja Laravel
Wordpress är populärt, men har svagheter!
Enligt W3 Techs görs cirka 30% av alla webbplatser i Wordpress och för många är det en bra lösning. Den har dock klara svagheter, så större och seriösa företag borde använda andra plattformar för att undvika problem.
Det finns särskilt 3 bra skäl till varför du borde välja Laravel, framför Wordpress och Joomla:
- + Du kommer att få en mycket säkrare hemsida.
- + Du får en mycket snabbare hemsida.
- + Skräddarsydd lösning, utan samma begränsningar.
Här får du lite fakta och statistik som stödjer min uppfattning.
Säkerhet
Slut på stillestånd och hög risk för attack!
Lika användarvänligt och enkelt som Wordpress är för dig som användare, lika enkelt är det för människor med onda avsikter att attackera den. Det finns statistik som visar den enorma risk en hemsida i Wordpress löper att drabbas av en attack.
73,2% af de mest populære Wordpress installationer er sårbare og disse kan endda nemt findes ved at bruge gratis og automatiske værktøjer. Kilde: Wpwhitesecurity.com
Ifølge databasen wpvulndb.com er der aktuelt 11.630 sårbarheder i Wordpress, primært knyttet til plugins eller Wordpress softwaren. Tallet er dynamisk, men voldsomt hvis man ønsker at drive en seriøs og sikker forretning.
Ifølge Sucuri.net er Wordpress, Joomla og Magento de tre CMS platforme, der hyppigst bliver inficeret. Vælger du disse platforme, lægger du dig hurtigt i risikozonen.
En av de tydliga fördelarna med Laravel-systemet i jämförelse med billiga standardlösningar som Wordpress och Joomla är att säkerheten är i topp.
Jag rekommenderar Google Cloud Hosting, vilket ger en säker och stabil plattform utan att man behöver bekymra sig över säkerheten.
Wordpress är över 15 år gammal (lanserades 27 maj 2003) och fundamentet är fortfarande densamma. Det vill säga den grundläggande koden är skapad för 15 år sedan och har därför en mycket mer sårbar struktur.
Laravels grundmodul är gjord långt senare (lanserades juni 2011) och med en säkrare struktur. En av anledningarna är mycket färre kodrader och kärnfunktioner. Kort sagt, det är bl.a. mängden kodrader som gör Wordpress mer sårbart för attacker:
Wordpress
Över 500.000 rader kod
Över 100 kärnfunktioner (wp-login, installer, databastillgång mfl.)
Laravel
Ca. 100.000 rader kod
16 kärnfunktioner
Logiken bakom Wordpress sårbarhet är mycket enkel. Tror du att det är lättast att hålla 100.000 eller 500.000 rader kod uppdaterade och utan hål? Du vet redan svaret.
Färre antal kärnfunktioner i Laravel betyder inte att man har färre funktioner i Laravel. Det betyder helt enkelt att du kan bestämma vilka funktioner, utan att vara transparent för någon.
Med Laravel undviks de frekventa uppdateringarna
De flesta webbplatssystem som Wordpress och Joomla är lätta att komma igång med, men därefter kommer blir det många frekventa uppdateringar. Det kan vara själva systemet, en föråldrad design eller de installerade plug-in som måste uppdateras.
Förutom att dessa uppdateringar innebär en massa onödigt underhållsarbete, så kan missade uppdateringar leda till väsentliga säkerhetshål.
Genom att välja Laravel får du en lösning som behöver säkerhetsuppdateringar med längre mellanrum. Detta utan att föråldrad programvara eller plugins kommer att utgöra en säkerhetsrisk.
Enligt Wordpress.org kör endast 36% av alla Wordpress-webbplatser på den senaste versionen, vilket gör den sårbar.
Med Laravel får du en modern och framtidssäkrad webbplats som topp-presterar i både säkerhet och hastighet.
Hastigheten
När det gäller hastighet, kommer en skräddarsydd Laravel-webbplats att bli snabbare, eftersom den har en renare och enklare kod. När du installerar Wordpress eller Joomla CMS på din domän finns det många standardfiler och taggar, ofta element och kodning som inte tjänar något syfte. Förutom att fylla servern kommer dessa att sänka hastigheten för din webbplats.
På en Laravel-webbplats kommer allt att utvecklas för ett ändamål, så du har bara relevant kod. När du installerar Wordpress är det ganska normalt att flera plugins och teman / mönster automatiskt läggs till. Många låter dem vara, vilket innebär att de sänker webbplatsen prestanda och kommer med tiden att innebära en säkerhetsrisk när de blir föråldrade.
När det gäller hastighet är Laravel betydligt bättre än både Wordpress och Joomla. Det finns några fördelar med att välja en skräddarsydd lösning.
Skräddarsydd lösning
Slutligen är det värt att nämna den skräddarsydda lösningen som är anpassad och inriktad efter era behov som företag och användare. Du får fler utvecklingsalternativ och färre begränsningar av funktioner.
Kodstrukturen är mycket bättre när du får utvecklat webbplatsen i Laravel, istället för att installera Wordpress eller Joomla, där det i grundkoden finns många extra standardfiler på din server.
Även om det är möjligt att installera tillägg för båda CMS-plattformarna, är de sällan tillräckligt avancerade för specifika behov. Det innebär att utvecklaren trots allt behöver vidareutveckla tillgängliga tillägg.
Priset skiljer sig åt
Det råder ingen tvekan om att priset är den största nackdelen när valet blir Laravel, jämfört med de andra systemen. Omvänt förväntar sig få seriösa företag att få en professionell och avancerad webbplats för bara 15.000 - 30.000 kronor.
När det gäller utvecklingsmöjligheter, hastighet och säkerhet är Laravel min självklara rekommendation.
Jag kan absolut se de ekonomiska fördelarna med att välja Wordpress och Joomla, men det kan komma att bli till ett högt pris för en långsam webbplats eller oönskat intrång. Ett pris som kan vara dyrt att betala om du driver ett seriöst företag.